MARITIEME HANDELSHISTORIE

Wie zich afvraagt wat er nog over is van het Rotterdam van weleer, kan niet om het verhaal heen van het Lloydkwartier. Van de zeventiende tot de negentiende eeuw werd er druk handel gedreven. Schepen vetrokken naar West-Afrika om wapens, aardewerk en sterke drank te verhandelen. Zij brachten slaven mee die ze naar het Caribisch gebied vervoerden. De bemanning nam tabak en suiker van de plantages mee terug naar Rotterdam.

Het Lloydkwartier dankt haar naam aan rederij De Koninklijke Rotterdamsche Lloyd die er tussen 1883 en 1970 kantoor hield. Vanaf de Lloydpier vertrokken passagiersschepen van de Lloyd naar Nederlands-Indiƫ. In het Kratongebouw verbleven de bemanningen van de schepen van de Lloyd, met name Chinezen en Javanen.

Het havengebied van het Lloydkwartier werd aangelegd rond 1900. In 1886 was de voormalige gemeente Delfshaven door Rotterdam geannexeerd. Hierna werden de Parkhaven, de Sint Jobshaven en de Schiehaven gegraven.

Terwijl na de Tweede Wereldoorlog het centrum van Rotterdam grotendeels opnieuw werd opgebouwd, is er in dit stuk van Rotterdam nog veel bewaard gebleven van wat ooit het leven van de zeelui stempelde. En er is meer veranderd in 50 jaar tijd. In de negentiger jaren is gestart met de ontwikkeling van het Loydkwartier als nieuwe hotspot voor wonen en kleinschalige bedrijvigheid. Met respect voor de geschiedenis van deze plek zijn oude gebouwen herontwikkeld en er is nieuw woningaanbod bijgebouwd. De oude bedrijfsgebouwen geven de buurt een eigen karakter. Een prachtige mix tussen historische kwaliteit en nieuw Rotterdams elan.

Historie van het Lloydkwartier

Rotterdams tot in je hart

Lees het verhaal van RauwCC

Mogen wij jou op de hoogte houden?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang alle nieuwe updates

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.